Fjädringstips

Ställ cykeln på backen, ta tag i bak skärmen och lyft. Du kommer nu att känna ett “glapp” som kallas hänget.

Frihänget mäts på följande vis:
Ställ cykeln på en pall och mät med en tumstock eller dylikt från hjulaxeln rakt upp till skärmkanten. Du får nu ett mått som vi kallar A(ex. 620 mm). Ställ ner cykeln på backen med styret rakt fram. Gunga nu till cykeln snärtigt baktill på sadeln (den ska självstanna). Med cykeln i denna position mäter du åter från hjulaxeln upp till skärmkanten. Du får nu ett nytt mått som vi kallar B (ex. 590 mm). Obs du ska ha full tank och tänk på att inte lyfta cykeln i bakskärmen när du ska ta ner den från pallen.

Mått A = 620 mm
Mått B = – 590 mm
itt häng blir = 30 mm
Du åker exempelvis cross/enduro och ditt häng ska vara 30–40 mm.

Justering av hänget:
Observera! Justering av hänget skall göras när stötdämparen är kall, en varm stötdämpare minskar hänget med ca 8-14mm, exempelvis när du just åkt.

Minska hänget = Skruva medsols
Öka hänget = Skruva motsols

Frihänget:
Motocross 65 25-35 mm.
Motocross 80 – 85cc: 30-35 mm.
Motocross 125-250cc: 35-40 mm.
Motocross 4-taktare: 35-42 mm.
Enduro med länkage 35-40mm
Enduro PDS 38-40mm

Sitthöjden:
Hur mycket cykeln sjunker bak när du sitter med full utrustning och full tank ! (gunga inte). Normal sitthöjd 100-110mm. Sjunker den mindre än 100mm = för hård fjäder. Sjunker den över 110mm. = för mjuk fjäder,observera att annat mått gäller på nyare 85cc.

Sitthöjden 85cc (japanska modeller och äldre ktm ) 95-100mm.
85cc ktm/husky/gasgas 2018-> 120mm
Motocross 125-450cc 100-105mm
Enduro med länkage 100-105mm
Enduro PDS 108-110mm

Fjädringsproblem:
Viktigt! När du ska justera kompressionen eller returen, justera alltid med max 2 klick i taget.

Kompressionen:
För hårdare kompression skruva inåt.
För mjukare kompression skruva utåt.

Returen:
För långsammare, trögare retur skruva inåt.
För snabbare, lättare retur skruva utåt.

Högfarts Kompressionen Stötdämparen:
Denna mutter är folk livrädda för att röra? Men saken är väl den att många vet inte riktigt vad den gör. Jo….! Om du skruvar ut den ett halvt varv kommer stötdämparen att bli mjukare, men den kommer även att jobba längre ner i slaget. Om du skruvar in den ett halvt varv kommer den att bli hårdare och stötigare men jobbar även högre upp i slaget. Man kan säga att du kan finjustera själva gången på dämparen med högfarten. För justering brukar ligga mellan 1/4 – 1/2 varv från standard. För det mesta ut 1/4 varv = mjukare.

Bakhjulet kickar upp vid inbromsning och vid gasavslag, samt i små gropar. Allmänt dåligt fäste och kan kicka sidledes vid gaspåslag, hojen känns orolig.

Bakhjulet kickar oförutsägbart åt olika håll i alla typer av stalp. Dåligt fäste samt allmänt orolig. Framgaffeln kommer att upplevas som hård eftersom den sjunker ner mera i bak.

Över små ojämnheter, skarpa kanter = för hård kompression. Skruva ut kompressionen med 2 klick i taget = mjukare. Kickar över medel- och större stalp, beror på att stötdämparen
komprimeras för djupt i stalpen på grund av för snabb, lätt retur. Skruva in returen 2 klick i taget = långsammare retur.

För hård fjäder eller för hård kompression. Eller för långsam retur som håller ner cykeln på hårda, jämna ytor, men blir för långsam på hårda ojämnheter och hårda stalp. Skruva ut
kompressionen eller returen med 2 klick i båda dessa fall.

Orsakas normalt av för hård kompression eller för långsam retur. Kan också bero på för hårda fjädrar. Symptomen blir bl.a. att du tappar greppet i kurvorna och det känns allmänt
Instabilt fram.

För hårda fjädrar eller för mycket olja (minska oljenivån 10mm), eller smuts i gaffeln. Vanligt. Behöver en service. Alt för mycket häng i bak som gör att det blir för lite ”tryck” på gaffeln.

För mjuka fjädrar, utmattade fjädrar, för lite olja (öka oljenivån 10mm). Alt för lite häng i bak som gör att vikten läggs mer på framgaffeln.

Om du tagit bort framhjulet, tänk på att först dra åt framaxeln innan överfallen dras åt. Snurra hjulet snabbt och tvärbromsa så att det smäller till i gaffeln. Gör detta 3-4 gånger så att hjulet centreras i förhållande till gaffeln. Dra nu åt överfallen. Har du vurpat nyligen kan någon av kronorna fått sig en smäll.

Misstänker du detta kan du kolla med en linjal att kronorna linjerar exakt med varandra.

Framänden är för låg i förhållande till bak. Sänk ner gaffeln i gaffelkronorna med 2-4mm, hjälper inte detta kontrollera att du har rätt fjädrar fram och bak alt kontakta oss för support.

Framänden är för hög i förhållande till bak. ”ta upp” gafflarna i gaffelkronan med 2-4mm hjälper inte detta kontrollera att du har rätt fjädrar fram och bak alt kontakta oss för support.

Dämpningsförmågan på gaffelben och stötdämpare försämras väsentligt med tiden och orsakas av att oljans viskositet snabbt bryts ner, samt av smuts och allmänt slitage. Gaffeln är den svaga punkten som lätt drar i sig sand och lera. Fordrar därför tätare serviceintervaller än stötdämparen.

Service översyngaffel: 20-25 timmar
Service översyn stötdämpare: 20-25 timmar

Omotiverat oljeläckage i gaffelben är en vanlig företeelse. Oljeläckaget beror på att du fått upp smuts mellan packboxen och krom benet. Ta en seal doctor stick försiktigt upp det mellan packboxen och krom benet. Dra försiktigt den runt benet så att du inte skadar packboxen. För att förebygga att smuts och sand tränger in i gaffeln, ta för vana att rengöra skrapringarna efter varje gång du åkt. Smörj in benen med gaffelolja/WD40 Om underlaget du kör på är torrt och hårt, rengör varannan gång.

Bultarna i gaffelkronan ska alltid dras med moment när du ska montera tillbaka din ramgaffel. Antalet NM brukar stå på gaffelkronan annars så står det i i din manual. Om du har köpt en ny motorcykel så ska alla bultar efterdras med moment efter ca 10 timmars körning. För en stabilare motorcykel så ska styrlagret dras åt så att du får ett litet ”motstånd”

VIKTIGT: Du ska alltid sträva efter att få bakhjulet så långt tillbaka i svingen sommöjligt. Var noga med detta när du byter kedja så att hjulaxeln absolut inte kommerlängre fram än i ”mitten” på svingen. Hest från mitten och bakåt.

OBS! Ovanstående tips och inställningar utgår ifrån att du har rätt fjädrar för din vikt samt normal ordning på övriga rörliga delar som tex länkage , styrlager osv.

Behöver du ytterliggare information eller hjälp med din fjädring kontakta oss direkt så hjälper vi dig.

Frågor om din fjädring?

Albin Kumlin